Składniki:
- 3 szklanki mąki + 2 łyżki
- 50 g drożdży
- szklanka mleka
- cukier waniliowy
- 5 łyżek cukru
- 2 jajka
- 3 żółtka
- szczypta soli
- 120 g masła
- bakalie: rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa lub inne kandyzowane owoce
Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, łyżką cukru i 2 łyżkami mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jajka i żółtka ucieramy z resztą cukru na puszysty kogel mogel. Masło roztapiamy. Szklankę mąki przesiewamy do miski, dodajemy zaczyn, szczyptę soli i masę jajeczną i wszystko mieszamy. Stopniowo dodajemy resztę mąki i przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto, tak aby było gładkie i elastyczne i odchodziło od ręki. Dodajemy dowolne bakalie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsc na 30 minut do wyrośnięcia.
Całość przekładamy do do natłuszczonej formy, i ponownie czekamy około 15 minut, aż ciasto wyrośnie. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, przez około 40 minut.
Babkę można polać lukrem i ozdobić skórką pomarańczy.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz