http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

wtorek, 1 kwietnia 2014

Babka drożdżowa

Babka drożdżowa zawsze pojawia się na naszym  stole Wielkanocnym. Dzisiaj przepis na pyszną puszystą babkę drożdżowa, mi idealnie smakowała z masłem i mlekiem. 

Składniki:
  • 3 szklanki mąki + 2 łyżki
  • 50 g drożdży
  • szklanka mleka
  • cukier waniliowy
  • 5 łyżek cukru
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 120 g masła
  • bakalie: rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa lub inne kandyzowane  owoce


Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, łyżką cukru i 2 łyżkami mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
Jajka i żółtka ucieramy z resztą cukru na puszysty kogel mogel. Masło roztapiamy. Szklankę mąki przesiewamy do miski, dodajemy zaczyn, szczyptę soli i masę jajeczną i wszystko mieszamy. Stopniowo dodajemy resztę mąki i przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto, tak aby było gładkie i elastyczne i odchodziło od ręki. Dodajemy dowolne bakalie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsc na 30 minut do wyrośnięcia. 
Całość przekładamy do do natłuszczonej formy, i ponownie czekamy około 15 minut, aż ciasto wyrośnie. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, przez około 40 minut. 
Babkę można polać lukrem i ozdobić skórką pomarańczy. 



Smacznego. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz