http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

czwartek, 14 sierpnia 2014

Drożdżowe ze śliwkami

Lato i jesień rozpieszcza nas mnóstwem owoców, zaczyna się sezon śliwkowy, dzisiaj przepis na szybkie i pyszne drożdżowe ciasto z tymi owocami.

Składniki:

  • szklanka mleka
  • 3 szklanki mąki
  • 40 g drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • 2 jajka 
  • 80 g margaryny
  • śliwki
  • dodatkowo: żółtko i brązowy cukier do posypania



Mleko podgrzewamy, wkruszamy do niego drożdże, dodajemy łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy, aż zaczyn podrośnie i podwoi swoją objętość. Między czasie ubijamy jajka z cukrem, dodajemy zaczyn, roztopioną i przestudzoną margarynę, oraz połowę mąki. Ciasto wyrabiamy, stopniowo dodając pozostałą mąkę, tak długo, aż ciasto zacznie nam odchodzić od ręki. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-40minut. 
Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy i rozciągamy, tak aby było na całej powierzchni. Pozostawimy do ponownego wyrośnięcia, po tym czasie smarujemy roztrzepanym  żółtkiem, układamy wydrylowane śliwki i jeżeli macie ochotę można delikatnie posypać brązowym cukrem. 
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni,  przez około 30-40 minut. 



Smacznego.

2 komentarze:

  1. Takie ciasto kojarzy mi się z dzieciństwem. Jeszcze kruszonka i byłby ideał.

    OdpowiedzUsuń
  2. O mamuniu, ależ to musiało być dobre... :)

    OdpowiedzUsuń