Kochani, wracam do Was po wakacjach z nowymi przepisami, mam nadzieję, że będą smaczne. Kokosową kruszonką zaraziła mnie siostra, jest pyszna i pasuje zarówno do ciast ucieranych jaki i kruchych.
Składniki:
- 200 g masła
- 160 g cukru
- 4 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- dowolne owoce, u mnie śliwki
Składniki na kruszonkę:
- 100 g masła
- 50 g cukru
- 70 g mąki pszennej
- 70 g kokosu
Masło ucieramy z cukrem na do białości. Nąstępnie stopniowo dodajemy jajka, do całkowitego połączenia składników. Suche składniki mieszamy w osobnej misce: makę pszenną i ziemniaczną z proszkiem do pieczenia, a następnie stopniowo dodajemy do masy jajecznej i mieszmay na mniejszych obrotach.
Kruszonka: masło ścieramy na tarku na małych oczkach,dodajemy resztę składników i dokładnie rozcieramy palcami do połączenia.
Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 20*30 wyłożonej papierem do pieczenia , na wierzch układamy owoce, które posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Smacznego.
*przepis z moimi zmianami zaczerpniety z Moje Wypieki
Pychota, uwielbiam takie ciasta! :)
OdpowiedzUsuńMmm, z taką kruszonką musiało smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuń