http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

sobota, 6 września 2014

Pizza w dwóch wariantach z sosem ze świeżych pomidorów


Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 pełna łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z dodatkiem cukru i 2 łyżek mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, zaczyn oraz oliwę, całość wyrabiamy. Kiedy wszystkie składniki się połączą przerzucamy na deskę i wyrabiamy ręką podobnie jak ciasto kruche, dopóki nie zacznie ładnie odchodzić od ręki.  Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut. Następnie wyciągamy na blachę (u mnie kwadratowa o wymiarach 100 cm) lekko posmarowaną oliwą i smarujemy sosem i układamy składniki. 

Sos ze świeżych pomidorów:
  • 2 pomidory malinowe
  • 2 ząbki czosnku
  • połowa cebuli
  • oregano
  • bazylia
  • szczypta chilli indyjskiego
  • sól, pieprz do smaku  




Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na patelni, tal aby wyparowała woda, a malinówki zawierają jej dużo. Kiedy połowa wody odparuje dodajemy bardzo drobno pokrojony czosnek i cebulę, i dalej smażymy cały czas mieszając. Na końcu dodajemy zioła oraz sól i pieprz.   

Dodatki:
  • 150 g tartej mozzarelli
  • papryka żółta
  • puszka tuńczyka
  • 4 pieczarki
  • kilka plasterków kiełbasy
  • mała czerwona cebula
  • oregano
Na jedną połówkę dałam ser, tuńczyka, cebulę i paprykę, a na drugą tez ser, pieczarki, paprykę, kiełbasę i cebulę. Po upieczeniu całość posypać oregano.

                 


Smacznego.
* przepis na ciasto zaczerpnięty z Kwestii Smaku, z moimi małymi zmianami

1 komentarz: