Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- 150 ml ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 pełna łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z dodatkiem cukru i 2 łyżek mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, zaczyn oraz oliwę, całość wyrabiamy. Kiedy wszystkie składniki się połączą przerzucamy na deskę i wyrabiamy ręką podobnie jak ciasto kruche, dopóki nie zacznie ładnie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut. Następnie wyciągamy na blachę (u mnie kwadratowa o wymiarach 100 cm) lekko posmarowaną oliwą i smarujemy sosem i układamy składniki.
Sos ze świeżych pomidorów:
- 2 pomidory malinowe
- 2 ząbki czosnku
- połowa cebuli
- oregano
- bazylia
- szczypta chilli indyjskiego
- sól, pieprz do smaku
Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na patelni, tal aby wyparowała woda, a malinówki zawierają jej dużo. Kiedy połowa wody odparuje dodajemy bardzo drobno pokrojony czosnek i cebulę, i dalej smażymy cały czas mieszając. Na końcu dodajemy zioła oraz sól i pieprz.
Dodatki:
Smacznego.
* przepis na ciasto zaczerpnięty z Kwestii Smaku, z moimi małymi zmianami
* przepis na ciasto zaczerpnięty z Kwestii Smaku, z moimi małymi zmianami
smaczne:)
OdpowiedzUsuń