- dwie spore garści roszponki
- 150 g fileta z łososia
- winogrona zielone lub czerwone, mała kiść
- 100 g sera pleśniowego typu lazur
- garść orzechów włoskich
- sól,
- pieprz cytrynowy
- łyżka oliwy
- łyżka sosu sojowego ciemnego
Sos miodowy:
- łyżka soku z cytryny
- łyżka miodu naturalnego
- szczypta soli i pieprzu
- 5 łyżek oliwy
- 2 łyżki ciepłej wody
Sałatkę zaczynamy od łososia. Doprawiamy go solą i pieprzem, delikatnie kładziemy na rozgrzanej patelnie, polewamy sosem sojowym i smażymy przez 2-3 minuty z każdej strony. Następnie odstawiamy do wystygnięcia.
Sos: czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy przyprawy, miód, sok z cytryny, oliwę i wodę i wszystko dokładnie mieszamy, tak aby na się miód rozpuścił. Sos jest słodszy,ale idealnie się komponuje z słonym serem i łososiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz