http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

piątek, 28 listopada 2014

Wieprzowina po chińsku



Składniki na 4 porcje:

  • 350 g schabu lub polędwicy
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • czerwona papryka
  • 1 szalotka
  • 3 ząbki czosnku
  • pół białej części pora
  • 1 marchewka
  • około 1/4 łyżeczki imbiru
  • 4 łyżki oleju sezamowego lub słonecznikowego
  • sól, pieprz 
Sos:
  • 5 łyżek ciemnego sosu sojowego
  • 6 łyżek wody
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • sok z połowy cytryny
Dodatkowo:
  • dwa woreczki brązowego ryżu
  • szczypiorek



Całość zaczynamy od ugotowania ryżu, gdyż to właśnie on zajmie nam najwięcej czasu, Ryż gotujemy w osolonej wodzie przez 30-35 minut.
Schab kroimy w drobne paseczki, solimy, pieprzymy i obtaczamy w mące ziemniaczanej. Rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy paski schabu na złoty kolor około 5 minut, musi być miękki. 
Szalotkę kroimy w kostkę, czosnek także, marchewkę i pora w słupki, paprykę w większą kostkę.
Warzywa wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy około 4-5 minut. Do warzyw dodajemy schab, imbir, i podlewamy wymieszanym dobrze sosem. Najlepiej sos podzielić na 3 partie. Całość dusimy w sosie około 5-7 minut, tylko należy to robić na wolnym ogniu, tak aby mięso i warzywa pomału wchłaniały sos. 
Przed podaniem danie posypujemy szczypiorkiem. 




Smacznego.
*przepis z moimi modyfikacjami z Kwestia Smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz