http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

poniedziałek, 8 grudnia 2014

Babka adwentowa z żurawiną i orzechami

Babka adwentowa, mokra dzięki jogurtowi, z dodatkiem aromatycznych dodatków. 

Składniki:

  • 210 g mąki
  • 3/4 szklanki siekanych orzechów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 220 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 100 g cukru brązowego
  • 4 jajka
  • cukier waniliowy
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 2 łyżeczki suszonej skórki pomarańczowej 
  • 2 łyżki wiśniówki


W osobnej misce łączymy produkty suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i imbir. Orzechy i żurawinę namaczany w wiśniówce. 
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy cukier brązowy i cukier waniliowy. Kiedy składniki się połączą wbijamy po 1 jajku i nadal miksujemy. Na końcu dodajemy jogurt naturalny i dokładnie mieszamy. 
Suche składniku po łyżce dodajemy do utartej masy i delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy skórkę pomarańczową i namoczone orzechy i żurawinę. 
Ciasto przekładamy do formy natartej tłuszczem i obsypanej bułką tarta. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 50-60 minut.  

Polewa:
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 12%
  • tabliczka białek czekolady
  • garść drobno pokrojonej żurawiny
Śmietanę umieszczamy w misce nad kąpielą wodną, dodajemy pokruszoną czekoladę i doprowadzamy do połączenia składników. Polewą polewamy babkę, a następnie posypujemy pokrojoną żurawiną. 

Smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz