http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

czwartek, 8 stycznia 2015

Sałatka z buraczków

Szybka, prosta i pyszna  sałatka. Trzeba tylko kilka dni wcześniej przygotować buraczki. Z tego przepisy powstaje dużo sałatki około ponad 2 litry, dlatego jeśli ktoś chce mniej to wystarczy zmniejszyć proporcje.  

Składniki:

  • 1 kg buraczków z tego przepisu
  • 7 jajek
  • 2 duże cebule
  • 300 g twardego sera żółtego, może być morskiego
  • 300 ml jogurtu greckiego lub śmietany 12%
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 5 kopiatych łyżek majonezu
  • sól, pieprz do smaku
Jajka gotujemy na twardo. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Buraczki, jajka i ser żółty ścieramy na tarku na największych oczkach, dodajemy cebulę. W osobnym naczyniu mieszamy jogurt, majonez i musztardę, dodajemy do sałatki. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Zostawiamy przez noc, aby składniki się przegryzły. Na drugi dzień najlepiej jeszcze raz jest sprawdzić smak sałatki, czy nie jest za mało soli, której część "wpije" cebula, jeszcze raz można doprawić. 




Smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz