http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

piątek, 9 stycznia 2015

Sałatka gyros

Ta sałatka powstała jeszcze na Sylwestra, mój mąż bardzo ją lubi. W sałatce kapustę pekińską zastąpiłam sałatą lodową i wydaje mi się jeszcze smaczniejsza. 

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • sałata lodowa 
  • puszka kukurydzy
  • duża czerwona cebula
  • 6-8 ogórków konserwowych, w zależności od wielkości ogórków
  • 2 łyżki przyprawy do gyrosa, ja użyłam Kamis
  • 5 łyżek majonezu
  • ketchup pikantny
  • łyżeczka musztardy sarepskiej
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypiorek
  • 2 łyżki oliwy



Kurczaka kroimy na drobne kawałki, najlepiej kostkę, dodajemy oliwę, przyprawę do gyrosa, dokładnie mieszamy i odstawimy w zimne miejsce na minimum godzinkę. Po tym czasie przekładamy na patelnię i smażymy go na złoty kolor, najlepiej już bez dodatku tłuszczu.
Zimnego kurczaka układamy na dnie naczynia, polewamy go ketchupem, tak nie za dużo i nie za mało. Na wierch układamy pokrojone w kostkę ogórki konserwowe, na nie piórka cebuli, a następnie kukurydzę. 
Majonez mieszamy z 5 łyżkami ketchupu, najlepsza jest proporcja 1:1, doprawiamy musztardą, a na końcu wg uznania solą i pieprzem. Mieszankę wylewamy na kukurydzę, na wierch układamy pokrojona drobno sałatę lodową, całość posypujemy szczypiorkiem. Przed podaniem najlepiej jest sałatkę schłodzić przez około godzinkę.  
Jeżeli lubicie dużo sosu w sałatce, to oczywiście można zwiększyć ilość majonezu i ketchupu, można również dodać czosnek, żeby jej smak był bardziej wyrazisty. 

Smacznego.        

1 komentarz:

  1. Zapraszamy do dodania bloga w serwisie zBLOGowani! Mamy już ponad 5000 blogów z 22 kategorii.
    zBLOGowani to największy polski serwis skupiający blogi i vlogi. Czytelnikom umożliwiamy obserwowanie blogów oraz tworzenia katalogów ulubionych wpisów. Blogerzy mają dodatkowo możliwość brania udziału w ciekawych akcjach i konkursach oraz dyskusji na forum. Zachęcamy do rejestracji.

    OdpowiedzUsuń