http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

wtorek, 24 lutego 2015

Keks z białek z owocami

Zawsze zastanawiam się co zrobić z białkami, które pozostają mi z pieczenia. Jeżeli ich nie wykorzystuje od razu, to szczelnie zamykam w słoiczku i mrożę, ale kiedy uzbiera się już kilkanaście takich słoiczków, to czas coś z nimi zrobić. Dzisiaj wybór mój padł na keks z białek. Ciasto wyszło puszyste, idealne do popołudniowej kawy. Zamiast borówek możecie dać dowolne owoce, zimą przetestuję ten przepis z owocami kandyzowanymi i lukrem, bo wydaje mi się, że taka wersja keksa z bakaliami na Święta będzie jeszcze lepsza. 



  
Składniki:

  • szklanka białek, ok. 230 g
  • 200 g cukry zwykłego
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g masła lub margaryny
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • szklanka borówek + łyżka mąki i łyżka cukru
Masło rozpuszczamy. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, kiedy będą już ubite stopniowo dodajemy cukier ciągle miksując, do czasu aż powstanie lśniąca biała piana. 
Mąkę mieszamy z proszkiem, do gotowej piany dodajemy stopniowo na przemian mąkę i przestudzone masło, tym razem już nie miksując tylko wszystko delikatnie mieszać łyżką. Na końcu dodajemy aromat. 
Borówki mieszamy z mąką i cukrem, wtedy nam nie opadną tak bardzo na dno podczas pieczenia.
Keksówkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą, wylewamy ciasto, na wierch układamy borówki. Całość pieczemy w temp. 170 stopni, przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka.    



Smacznego. 

1 komentarz:

  1. Bardzo smakowity pomysł na wykorzystanie białek (: Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń