http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

poniedziałek, 23 lutego 2015

Zapiekanka gyros

Postanowiłam zrobić tą zapiekankę, ze względu na moich domowników, którzy bardzo lubią sałatkę gyros. Z oryginalnego przepisu zmniejszyłam ilość sera, oraz majonezu i ketchupu,a zapiekanka i tak wyszła bardzo smaczna i mam nadzieję, że mniej kaloryczna.  


Składniki na 2-3 porcje:
  • 1 filet z kurczaka
  • 3/4 szklanki ryżu
  • pół czerwonej papryki
  • 3 ogórki konserwowe
  • 150 g sera żółtego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • natka pietruszki
  • łyżka przyprawy gyros
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oleju



Fileta kroimy w kostkę posypujemy przyprawą, delikatnie solimy dodajemy pieprz i olej i wszystko mieszamy. Odstawiamy do lodówki, na minimum godzinkę, chociaż najlepiej na całą noc. 
Następie smażymy do miękkości przez 5-7 minut. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie wg przepisu. Paprykę kroimy w kostkę, ogórka w talarki, ser ścieramy na drobnym tarku. Majonez mieszamy z ketchupem. 
Na dno naczynie żaroodpornego układamy ryż, smarujemy go połową majonezu z ketchupem, na to układamy kurczaka i posypujemy połową sera. Następnie układamy paprykę i ogórka i polewamy pozostałym majonezem z ketchupem. Całość posypujemy resztą sera i natką pietruszki. Pieczemy w temp. 175 stopni przez 30 minut.





Smacznego.   
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz