Postanowiłam zrobić tą zapiekankę, ze względu na moich domowników, którzy bardzo lubią sałatkę gyros. Z oryginalnego przepisu zmniejszyłam ilość sera, oraz majonezu i ketchupu,a zapiekanka i tak wyszła bardzo smaczna i mam nadzieję, że mniej kaloryczna.
- 1 filet z kurczaka
- 3/4 szklanki ryżu
- pół czerwonej papryki
- 3 ogórki konserwowe
- 150 g sera żółtego
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki ketchupu
- natka pietruszki
- łyżka przyprawy gyros
- sól i pieprz
- 2 łyżki oleju
Fileta kroimy w kostkę posypujemy przyprawą, delikatnie solimy dodajemy pieprz i olej i wszystko mieszamy. Odstawiamy do lodówki, na minimum godzinkę, chociaż najlepiej na całą noc.
Następie smażymy do miękkości przez 5-7 minut. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie wg przepisu. Paprykę kroimy w kostkę, ogórka w talarki, ser ścieramy na drobnym tarku. Majonez mieszamy z ketchupem.
Na dno naczynie żaroodpornego układamy ryż, smarujemy go połową majonezu z ketchupem, na to układamy kurczaka i posypujemy połową sera. Następnie układamy paprykę i ogórka i polewamy pozostałym majonezem z ketchupem. Całość posypujemy resztą sera i natką pietruszki. Pieczemy w temp. 175 stopni przez 30 minut.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz