To moja ostatnia propozycja babkowa w tym roku, mam nadzieję, że Wam przypadnie do gustu. Czekoladowy smak połączony z aromatem kawy.
- 300 g mąki
- 4 jajka
- 150 g cukru pudru
- 4 łyżki mleka
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 15 dkg margaryny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka aromatu rumowego
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Kawę rozpuszczamy w małej ilości wody. Margarynę ucieramy do białości, następnie stopniowo dodajemy na zmianę cukier puder i żółtka. Do gotowej masy wlewamy ostudzoną czekoladę i dokładnie miksujemy, a następnie kawę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, i dodajemy partiami do masy. Na końcu dodajemy mleko i aromat rumowy. Można też mleko dodać pomiędzy partiami mąki.
Białka ubijamy na sztywno, a następnie za pomocą łyżki łączymy z przygotowaną masą. Formę do babki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Napełniamy masą i pieczemy w temp. 180 stopni, przez około 45 minut, do suchego patyczka.
Polewa:
- 50 g czekolady mlecznej
- 25 g masła
Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy masło i wszystko roztapiamy w kąpieli wodnej. Gotowa polewę wylewamy na przestudzona babkę.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz