Bardzo szybki chleb do zrobienia na śniadanie, nie wymaga wyrastania, czekania, wystarczy przygotować, wymieszać i upiec.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej typ 650
- pół kostki drożdży
- 1/2 szklanki dowolnych otrąb
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki pestek słoneczka
- 1/4 szklanki płatków jaglanych
- łyżka czarnuszki
- płaska łyżeczka soli
- 2 szklanki ciepłej wody
- łyżeczka cukru
- olej dom posmarowana blachy
Do letniej, ale nie gorącej wody, dodajemy rozkruszone drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Czekamy, aż zaczyn zacznie pracować. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
W osobnej misce mieszamy składniki: mąkę, sól, i pozostałe składniki. Wlewamy przygotowany zaczyn oraz pozostałą wodę, też letnią. Mieszamy tylko tyle,żeby wszystko się połączyło. Ciasto jest rzadkie, ale takie ma być. Brytfankę smarujemy olejem, wlewamy ciasto i wygładzamy. Pieczemy przez godzinę.
Po upieczeniu ostudzić.przykryć ściereczką.
Smacznego.
* przepis zaczerpnięty z Sielskiej Kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz