http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

wtorek, 31 marca 2015

Szybki chleb z ziarnami

Bardzo szybki chleb do zrobienia na śniadanie, nie wymaga wyrastania, czekania, wystarczy przygotować, wymieszać i upiec. 

Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej typ 650
  • pół kostki drożdży
  • 1/2 szklanki dowolnych otrąb
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki pestek słoneczka
  • 1/4 szklanki płatków jaglanych
  • łyżka czarnuszki
  • płaska łyżeczka soli
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • łyżeczka cukru
  • olej dom posmarowana blachy



Do letniej, ale nie gorącej wody, dodajemy rozkruszone drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Czekamy, aż zaczyn zacznie pracować. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. 
W osobnej misce mieszamy składniki: mąkę, sól, i pozostałe składniki. Wlewamy przygotowany zaczyn oraz pozostałą wodę, też letnią. Mieszamy tylko tyle,żeby wszystko się połączyło. Ciasto jest rzadkie, ale takie ma być. Brytfankę smarujemy olejem, wlewamy ciasto i wygładzamy. Pieczemy przez godzinę. 
Po upieczeniu ostudzić.przykryć ściereczką. 




Smacznego.
* przepis zaczerpnięty z Sielskiej Kuchni. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz