http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

niedziela, 8 listopada 2015

Jesienne ciasto cynamonowe

Ciasto znalazłam u Doroty, lubię cynamon, powidła śliwkowe i do tego krem. Przepis delikatnie zmieniłam. Ciasto wyszło bardzo smaczne, cynamonowe, najlepsze na drugi dzień, kiedy  wszystkie smaki się połączą i ciasto zmięknie od kremu. 

Składniki:

  •  4 jajka
  • szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • po 1 łyżeczce proszku i sody
  • szklanka oleju
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Do gotowej piany wsypujemy powoli cukier cały czas miksując. Następnie wlewamy stopniowo, powoli żółtka i wszystko miksujemy do powstania gęstej masy. Wlewamy pomału olej dalej miksując.   
Przesianą mąkę mieszamy z cynamonem, proszkiem i sodą. Wsypujemy do masy i mieszamy za pomocą szpatułki lub delikatnie na małych obrotach. 
Wlewamy do formy wyłożonej papierem i pieczemy w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez około 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Studzimy.



Krem:
  • 500 ml mleka
  • pół szklanki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 3 żółtka
  • po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
  • 200 g masła
Dodatkowo:
  • powidło śliwkowe
Mleko dzielimy na pół. Do jednej połowy dodajemy cukier zwykły i wanilinowy i gotujemy, do drugiej dodajemy żółtka i mąki, dokładnie mieszamy,wylewamy na gotujące się mleko i gotujemy budyń. Studzimy. Wyciągnięte wcześniej masło ucieramy dokładnie. Stopniowo po łyżce dodajemy budyń i każdą partię miksujemy tak długo, aż połączy się z masłem. 
Jeżeli krem wydaje Wam się za bardzo słodki można dodać sok z cytryny. 
Ciasto kroimy wzdłuż na dwie części. Pierwszy blat smarujemy powidłem, na powidło wykładamy krem. Drugi blat też smarujemy powidłem, odwracamy powidłem w dół i układamy na kremie. Dociskamy, wstawiamy do lodówki.


Polewa:
  • 100 g deserowej czekolady
  • 50 g masła
  • żurawina suszona
  • płatki kokosowe
Masła i pokruszoną czekoladę wkładamy do miseczki, którą umieszczamy w wodnej kąpieli. Mieszamy, aż masło i czekolada roztopią się i połączą. Polewę wylewamy na ciasto, na lekko tężejącą polewę układamy żurawinę i płatki kokosowe, ciasto wkładamy do lodówki. Najlepsze jest na drugi dzień. 



Smacznego. 

3 komentarze:

  1. Smakowicie wygląda. W sam raz na jesienną słotę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Upiekłem go 2 razy w 2017 roku i było pyszne. Przypomniało mi się o tym przepisie i jutro znowu go zrobię. Pamiętam, że smakowo wpisywało się w święta :)

    OdpowiedzUsuń