Biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki maki ziemniaczanej
- 3/4 szklaki maki pszennej
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier i nadal miksujemy do powstania szklącej masy. Kolejno dodajemy żółtka i miksujemy aż powstanie puszysty kogel mogel. Mąki łączymy ze sobą i przesiane dodajemy do gotowej masy, łączymy delikatnie za pomocą szpatułki. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 175 stopni przez około 25-30 minut, do tzw. suchego patyczka. Biszkopt wyjmujemy z piekarnika i rzucamy na podłogę z wysokości 20 cm, studzimy.
Masa:
- 500 ml mleka
- cukier wanilinowy
- 4 łyżki cukru
- 4 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki maki pszennej
- 200 g masła
- puszka ananasów
- 2 łyżki rumu opcjonalnie
Połowę mleka gotujemy z dodatkiem cukru zwykłego i wanilinowego. W osobnej miseczce łączymy pozostałe mleko z żółtkami i mąkami. Gotową mieszankę wylewamy na gotujące się mleko, szybko mieszamy do połączenia składników, ma powstać gęsty budyń i wyłączmy po ponownym zagotowaniu, studzimy.
Ananasy kroimy na mniejsze kawałki.
Masło wcześniej wyciągnięte z lodówki dokładnie miksujemy, tak aby powstała miękka puszysta masa. Następnie stopniowo dodajemy przestudzoną masę budyniową, i dokładnie miksujemy, ma powstać gładki krem. Na samym końcu dodajemy rum. Jeżeli krem jest dla Was za słodki można dodać sok z połowy cytryny.
Masę wykładamy na ciasto, na masie układamy kawałki ananasa, dociskając lekko, aby weszły w krem.
Masę wykładamy na ciasto, na masie układamy kawałki ananasa, dociskając lekko, aby weszły w krem.
Beza:
- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- wiórka kokosowe 100 g
Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier i miksujemy tak długo, aż masa stanie się gładka i błyszcząca, a cukier się rozpuści. Na końcu dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną. Formę o takich samych wymiarach jak piekliśmy biszkopt wykładamy papierem do pieczenia. Bezę rozsmarowujemy równomiernie, a całość posypujemy kokosem. Pieczemy w temp. 170 stopni przez 20 minut i potem w 150 stopniach przez 10 minut. Całość studzimy.
Bezę układamy na kremie lekko dociskając.
Smacznego.
uwielbiam to ciasto
OdpowiedzUsuń