Dzisiaj przepis na niezawodny sernik, ciasto nigdy nie opada, zawsze wychodzi pyszne. Zazwyczaj go robię z brzoskwiniami tak jak jest w oryginalnym przepisie u Doroty, dzisiaj zrobiłam bardziej jesienno - zimową wersję, można go też śmiało przygotować na nadchodzące Święta.
Składniki ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru pudru
- 250 g masła lub margaryny
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać cukier puder, żółtka i masło. Masło rozkruszyć palcami łącząc z mąką, a następnie zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce min. 2 h, lub do zamrażarki, ciasto powinno stwardnieć.
Ser:
- 1 kg twarogu zmielonego dwukrotnie
- szklanka cukru pudru
- cukier wanilinowy
- 4 jajka
- budyń waniliowy lub śmietankowy
- 125 g masła
Ser najlepiej półtłusty zmielić dwukrotnie, chociaż są też takie ser,gdzie wystarczy raz zmielić i otrzymujemy gładki twaróg. Masło ucieramy dokładnie mikserem, stopniowo dodajemy cukier puder i miksujemy tak długo, aż połączy się z masłem. Następnie wsypujemy cukier wanilinowy. Po kolei wbijamy jajka, aż połączą się z masą. Na końcu dodajemy partiami ser i budyń. Ser wychodzi gęsty, taki ma być.
Dodatkowo:
- 3 gruszki
- 2 łyżki masła
- łyżka korzennej przyprawy np. do pierników
- kilka goździków
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
Gruszki obieramy, kroimy w plastry, układamy na patelni na rozgrzane masło, dodajemy przyprawę i goździki i karmelizujemy około 5-7 minut. To zależy też od rodzaju gruszek. Najlepsze są twarde, bo te miękkie szybko nam się rozwalą i zrobi się z nich marmolada.
Schłodzone ciasto dzielimy na pół. Połowę ścieramy na tarce na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Można go lekko docisnąć palcami. Na ciasto kładziemy ser i równomiernie rozsmarowujemy. Tak jak pisałam ser jest gęsty, ale dzięki temu sernik nie opadnie, będzie równiutki i delikatnie wilgotny. Wbrew pozorom nie wychodzi suchy.
Na ser układamy gruszki.
Białka ubijamy na sztywna pianę, następnie stopniowo po łyżce dodajemy cukier i dokładnie miksujemy, aż powstanie lśniąca masa. Gotową pianę wykładamy na gruszki, a na nią ścieramy drugą połówkę ciasta.
Białka ubijamy na sztywna pianę, następnie stopniowo po łyżce dodajemy cukier i dokładnie miksujemy, aż powstanie lśniąca masa. Gotową pianę wykładamy na gruszki, a na nią ścieramy drugą połówkę ciasta.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez około 50-60 minut. Chłodzimy w lekko otworzonym piekarniku, a następnie w lodówce. Najlepiej smakuje dokładnie schłodzony,przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
* użyłam blachy 26*35 cm
* użyłam blachy 26*35 cm
Smacznego.
Pyszny,uwielbiam.
OdpowiedzUsuń