W szafce zalegało mi masło orzechowe, jak się okazało nikt z domowników za nim nie przepada, więc potrzeba matką wynalazków, i masło wylądowało w cieście.
- 4 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki masła
- 300 g ciasteczka pełnoziarnistych
Masło roztopić i ostudzić. Ciasteczka rozdrobnić blenderem, następnie połączyć z masłem orzechowym i roztopionym masłem. Wyłożyć do formy i mocno docinać, włożyć do lodówki na czas przygotowania sera.
Sernik:
- 1 kg sera dwukrotnie zmielonego
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 400 ml mleka kokosowego
- 100 g suszonych śliwek
Zmielony ser przełożyć do miksera, dodać cukier i mąkę i dokładnie zmiksować. Następnie dodawać po jednym jajku i dokładnie łączyć wszystkie składniki, na końcu wlać mleko kokosowe i zmiksować. Suszone śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do sera i dokładnie wymieszać. Ser wylać na przygotowany wcześniej spód. Piec w temp. 175 stopni przez około 40 minut, a następnie 20 minut w temp. 120 stopni. Studzić w otwartym piekarniku, a następnie w lodówce.
Polewa:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz