http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

poniedziałek, 23 listopada 2015

Sernik ze śliwką i orzechowym spodem

W szafce zalegało mi masło orzechowe, jak się okazało nikt z domowników za nim nie przepada, więc potrzeba matką wynalazków, i masło wylądowało w cieście.


Składniki spód:
  • 4 łyżki masła orzechowego 
  • 2 łyżki masła 
  • 300 g ciasteczka pełnoziarnistych
Masło roztopić  i ostudzić. Ciasteczka rozdrobnić blenderem, następnie połączyć z masłem orzechowym i roztopionym masłem. Wyłożyć do formy i mocno docinać, włożyć do lodówki na czas przygotowania sera.

Sernik:
  • 1 kg sera dwukrotnie zmielonego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 100 g suszonych śliwek




Zmielony ser przełożyć do miksera, dodać cukier i mąkę i dokładnie zmiksować. Następnie dodawać po jednym jajku i dokładnie łączyć wszystkie składniki, na końcu wlać mleko kokosowe i zmiksować. Suszone śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do sera i dokładnie wymieszać. Ser wylać na przygotowany wcześniej spód. Piec w temp. 175 stopni przez około 40 minut, a następnie 20 minut w temp. 120 stopni. Studzić w otwartym piekarniku, a następnie w lodówce.

Polewa:
  • 50 g masła
  • 100 g deserowej czekolady
  • kilka suszonych śliwek
Masła i pokruszoną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i dokładnie połączyć. Wylać na ciasto i ozdobić śliwkami.





Smacznego.

* przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku, z małymi zmianami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz