http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

poniedziałek, 16 listopada 2015

Jabłecznik ucierany

Składniki:

  • 200 g masła lub dobrej margaryny do wypieków
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4 duże jajka
  • cukier wanilinowy
  • półtorej szklanki mąki
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
  • prażone jabłka, około kilograma


Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy powoli cukier i dokładnie miksujemy do połączenia składników. Następnie wbijamy po kolei jajka i dokładnie miksujemy, żeby masa się nie zważyła ważne jest, aby składniki miały taką samą temperaturę. Na końcu dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Dokładnie wszystko miksujemy na niskich obrotach.
Kwadratową formę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno układamy połowę ciasta, na wierzch układamy prażone jabłka*, a na nie pozostałe ciasto. Jeżeli ciasto nie chce się dobrze rozprowadzać po jabłkach, należy łyżkę maczać w zimnej wodzie.
Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni,przez około 50-60 minut. Należy sprawdzić patyczkiem , czy ciasto się dopiekło. 

Lukier:
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • szklanka cukru pudru

Wszystkie składniki dokładnie łączymy za pomocą miksera przez około 10 minut, do powstanie gęstego jednolitego lukru.




* Prażone jabłka: 5 jabłek obrać i pokroić w małą kostkę, dolać pół szklanki wody, dodać kilka goździków i prażyć wszystko, aż do odparowania nadmiaru wody. Jabłka powinny się rozprażyć delikatnie, ale nie powinniśmy z tego zrobić marmolady. Na końcu dodajemy  łyżeczkę cynamonu i 2 łyżki brązowego cukru.  
* użyłam blachy o wymiarach 24*24 cm. 

Przepis zaczerpnięty z bloga Kasi.

2 komentarze:

  1. Mniam, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciacho upieczone, smaczne, tylko mogłam dać mniejszą blaszkę, bo wyszło dosyć płaskie. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń