- 200 g masła lub dobrej margaryny do wypieków
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 4 duże jajka
- cukier wanilinowy
- półtorej szklanki mąki
- 1/3 szklanki mleka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- prażone jabłka, około kilograma
Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy powoli cukier i dokładnie miksujemy do połączenia składników. Następnie wbijamy po kolei jajka i dokładnie miksujemy, żeby masa się nie zważyła ważne jest, aby składniki miały taką samą temperaturę. Na końcu dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Dokładnie wszystko miksujemy na niskich obrotach.
Kwadratową formę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno układamy połowę ciasta, na wierzch układamy prażone jabłka*, a na nie pozostałe ciasto. Jeżeli ciasto nie chce się dobrze rozprowadzać po jabłkach, należy łyżkę maczać w zimnej wodzie.
Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni,przez około 50-60 minut. Należy sprawdzić patyczkiem , czy ciasto się dopiekło.
Lukier:
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki ciepłej wody
- szklanka cukru pudru
Wszystkie składniki dokładnie łączymy za pomocą miksera przez około 10 minut, do powstanie gęstego jednolitego lukru.
* Prażone jabłka: 5 jabłek obrać i pokroić w małą kostkę, dolać pół szklanki wody, dodać kilka goździków i prażyć wszystko, aż do odparowania nadmiaru wody. Jabłka powinny się rozprażyć delikatnie, ale nie powinniśmy z tego zrobić marmolady. Na końcu dodajemy łyżeczkę cynamonu i 2 łyżki brązowego cukru.
* użyłam blachy o wymiarach 24*24 cm.
Przepis zaczerpnięty z bloga Kasi.
Mniam, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńCiacho upieczone, smaczne, tylko mogłam dać mniejszą blaszkę, bo wyszło dosyć płaskie. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuń