http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

piątek, 8 stycznia 2016

Królik z marchewką w śmietanie

Dzisiejsze danie, to można powiedzieć danie mojego dzieciństwa, króliki hodował mój dziadek, a potem mój tata i babcia, pewnie dlatego nie mam problemu aby jeść to smaczne i jakże zdrowe mięso. Królik należy do chudych, lekkostrawnych i bardzo delikatnych mięs. 

Składniki:

  • 1 królik
  • 4 marchewki
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • około 3 szklanek bulionu warzywnego
  • łyżeczka tymianku
  • pół łyżeczki lubczyku 
  • szczypta cząbru
  • sól
  • pieprz
  • 2 duże łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany 18%



Królika dzielimy na mniejsze kawałki, najlepiej osobno skoki przednie, skoki tylnie, comber, łaty brzuszne i przodek. 
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na maśle razem z drobno pokrojonym czosnkiem na złoty kolor, następnie dodajemy królika i każdą część obsmażamy z każdej strony. 
Zalewamy drobiowym wywarem, tak, aby przykryło całość królika i dodajemy pokrojoną w grube plastry marchewkę. Na koniec wsypujemy zioła i całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu około pół godziny. Po tym czasie sprawdzamy smak wywaru, ewentualnie dodajemy sól i pieprz do smaku i nadal dusimy przez około 15-20 minut. 
Królik powinien zmięknąć tak samo jak marchewki, a wywar stracić część swojej objętości, ale nie wyparować całkowicie, bowiem w nim jest cały aromat królika. Tuz przed podaniem dodać śmietankę 18%, dokładnie wymieszać.


Smacznego.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz