Pyszny przepis i pyszne korzenne brownie. Przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku. Było warto: smaczne, aromatyczne, czekoladowo - korzenne ciasto z dodatkiem suszonych śliwek. Pachnie zimą nadchodzącymi świętami. Ważne, aby trzymać się proporcji i wielkości formy. i co najważniejsze ciasto przygotowuje się błyskawicznie i tak samo znika.
Składniki:
- 200 g masła
- 200 g czekolady gorzkiej
- 250 g cukru
- 3 jajka
- 140 g mąki
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 100 g suszonych śliwek
W rondelku roztapiamy masło, a następnie dodajemy pokruszoną czekoladę i roztapiamy razem z masłem. Gotowe odstawiamy do wystudzenia. Jajka ubijamy mikserem na dużych obrotach około 3 minut tylko po połączenia składników. Dodajemy wystudzone masło z czekoladą, łączymy mikserem. Następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy szpatułką. Na koniec wsypujemy pokrojone drobno śliwki. Okrągłą formę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Brownie pieczemy w temp. 160 stopni, w uprzednio nagrzanym piekarniku, przez 32 minuty. Ważne żeby ciasto nam wyszło, aby nie zmieniać proporcji ani wielkości formy.
Polewa:
- 50 g masła
- 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej
- wędzone śliwki do dekoracji
Masło rozpuszczamy z czekoladą w kąpieli wodnej, a następnie polewamy ciasto, ozdabiamy śliwkami.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz