http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

środa, 30 listopada 2016

Brownie świąteczne

Pyszny przepis i pyszne korzenne brownie. Przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku. Było warto: smaczne, aromatyczne, czekoladowo - korzenne ciasto z dodatkiem suszonych śliwek. Pachnie zimą nadchodzącymi świętami. Ważne, aby trzymać się proporcji i wielkości formy. i co najważniejsze ciasto przygotowuje się błyskawicznie i tak samo znika.

Składniki:
  • 200 g masła
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 250 g cukru
  • 3 jajka
  • 140 g mąki
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 100 g  suszonych śliwek

W rondelku roztapiamy masło, a następnie dodajemy  pokruszoną czekoladę i roztapiamy razem z masłem. Gotowe odstawiamy do wystudzenia. Jajka ubijamy mikserem na dużych obrotach około 3 minut tylko po połączenia składników. Dodajemy wystudzone masło z czekoladą, łączymy mikserem. Następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy szpatułką. Na koniec wsypujemy pokrojone drobno śliwki. Okrągłą formę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Brownie pieczemy w temp. 160 stopni, w uprzednio nagrzanym piekarniku, przez 32 minuty. Ważne żeby ciasto nam wyszło, aby nie zmieniać proporcji ani wielkości formy.  

Polewa:
  • 50 g masła
  • 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej
  • wędzone śliwki do dekoracji
Masło rozpuszczamy z czekoladą w kąpieli wodnej, a następnie polewamy ciasto, ozdabiamy śliwkami. 





Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz