Kruche ciasto:
- 125 g margaryny
- 200 g mąki
- 3 łyżki cukru pudru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 żółtka
Do misy wkładamy wszystkie składniki, za pomocą haka mieszamy do połączenia wszystkich składników. Wyciągamy z misy, rozwałkowujemy, wykładamy dno blachy, ja użyłam blaszki o wymiarach 25*34 cm. Pieczemy w temp. 180 stopni około 20-25 minut do złotego koloru.
Krem budyniowy:
- 700 ml mleka
- 6 łyżek cukru zwykłego
- łyżka cukru wanilinowego
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 200 g masła
500 ml masła gotujemy z cukrami. Do pozostałego masła dodajemy żółtka i obydwie mąki i dokładnie mieszamy. Gotową mieszankę budyniową wlewamy na gotujące się mleko, energicznie mieszamy do połączenia, aż zrobi się gęsty budyń. Masę przykrywamy folią aluminiową, odstawiamy do wystudzenia.
Miękkie masło ucieramy do białości. Stopniowo dodajemy budyń i ucieramy dokładnie, do powstania kremu, na końcu dodajemy sok z cytryny.
Biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Biszkopt pieczemy wg tego przepisu.
Dodatkowo:
- 2 opakowania masy kajmakowej
- opakowanie herbatników typu petit beurre, około 25 sztuk, ja użyłam takich
- pół opakowania tabliczki czekolady gorzkiej
- 50 g masła
Kruche ciasto smarujemy masą kajmakową, na wierzch wykładamy biszkopt, który smarujemy kremem. Na kremie układamy herbatniki, które smarujemy masą kajmakową. Wierch możemy ozdobić polewą czekoladową (masło i czekoladę gorzką roztapiamy w kąpieli wodnej).
Całość schładzamy w lodowce, najlepiej całą noc.
Smacznego.
Oj tak, kajmak lubię bardzo, więc to zdecydowanie coś da mnie :)
OdpowiedzUsuń