http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

poniedziałek, 8 października 2012

Keks angielski

Keks to typowo świąteczne ciasto, robię go raz na rok właśnie na Boże Narodzenie, tym razem jednak zrobiłam wyjątek i  ciasto pachnie w mojej kuchni.





Składniki:
kostka miękkiego masła lub margaryny,
200 g cukru,
250 g mąki pszennej + 2 łyżki,
100 g mieszanki studenckiej,
100 g kandyzowanego ananasa,
100 g kandyzowanej skórki pomarańczy,
50 g suszonej żurawiny,
skórka starta z 1 cytryny,
5 jajek,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
tabliczka białej czekolady,
kilka kropek aromatu pomarańczowego.

Owoce kandyzowane przełożyć do jednego naczynia i wymieszać z 2 łyżkami mąki.  Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę,  dodać skórkę z cytryny i ciągle ucierając dodawać po jednym jajku.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać  z masą. Nadal mieszając  dodać rozpuszczoną i ostudzoną białą czekoladę, aromat pomarańczowy i  owoce. Całość wyłożyć do keksówki, wcześniej wysmarowanej masłem i oprószonej bułka tartą. Piec w piekarniku w temp, 160 stopnie, przez około 45 min, aż do tzw. "suchego patyczka". 



3 komentarze:

  1. Dobrze jest czasami "przyspieszyć" świąteczne zapachy - ja tak zrobiłam z pierniczkami!
    Uwielbiam ten zapach :-)

    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się Święta maja swój urok,

    OdpowiedzUsuń
  3. a co to jes mieszanka studencka?

    OdpowiedzUsuń