Składniki:
kostka miękkiego masła lub margaryny,
200 g cukru,
250 g mąki pszennej + 2 łyżki,
100 g mieszanki studenckiej,
100 g kandyzowanego ananasa,
100 g kandyzowanej skórki pomarańczy,
50 g suszonej żurawiny,
skórka starta z 1 cytryny,
5 jajek,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
tabliczka białej czekolady,
kilka kropek aromatu pomarańczowego.
Owoce kandyzowane przełożyć do jednego naczynia i wymieszać z 2 łyżkami mąki. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać skórkę z cytryny i ciągle ucierając dodawać po jednym jajku.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z masą. Nadal mieszając dodać rozpuszczoną i ostudzoną białą czekoladę, aromat pomarańczowy i owoce. Całość wyłożyć do keksówki, wcześniej wysmarowanej masłem i oprószonej bułka tartą. Piec w piekarniku w temp, 160 stopnie, przez około 45 min, aż do tzw. "suchego patyczka".
Dobrze jest czasami "przyspieszyć" świąteczne zapachy - ja tak zrobiłam z pierniczkami!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten zapach :-)
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
Zgadzam się Święta maja swój urok,
OdpowiedzUsuńa co to jes mieszanka studencka?
OdpowiedzUsuń