Składniki:( ilość na około 12 sztuk)
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki wody
- 4,5 szklanki mąki
- opakowanie suchych drożdży (7 g)
- 50 g masła
- 2 łyżki cukru
- 1.5 łyżeczki soli
- 2 jajka
- sezam do posypania
W małym naczyniu zagrzać mleku z wodą i masłem, do temp. około 50 stopni, ważne aby nie zagotować mleka, ma być cieple, ale nie gorące. Masło powinno się w nim rozpuścić.
W dużej misce wymieszać 1 i 1/2 szklanki mąki, drożdże, cukier i sól. Wlać mleko i dokładnie wymieszać, następnie dodać 1 jajko i znów wymieszać. Ciągle mieszając dodawać pozostałą mąkę. Ciasto wyrabiać, tak długo,aż zacznie nam odchodzić od ręki. ( około 5-10 min).
Podzielić ciasto na 12 równych części, uformować z nich kulki, umieści na posmarowanej tłuszczem blasze, lekko spłaszczyć, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 min.
Przed włożeniem do piekarnika posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.
Piec w temp. 200 stopni, około 20 min, aż bułeczki się zarumienią.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz