Już czas, aby w kuchni zapachniało przyprawą korzenną i piernikami, to najlepszy czas na przygotowanie pierwszych słodkości świątecznych, czas na pierniczki. Dzisiaj smakujemy pierniczki o smaku pomarańczowo - migdałowym, pysznie miękkie i świąteczne.
Składniki:
- 2 i 2/3 szklanki mąki,
- 100 g drobno posiekanych migdałów,
- 3 łyżki kakao,
- 1 łyżka cynamonu,
- 1/2 łyżeczki imbiru,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 60 g margaryny,
- 1 szklanka cukru,
- 2/3 szklanki płynnego miodu,
- 2 jajka,
- opakowanie skórki kandyzowanej,
- 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego.
Suche składniki: mąkę, migdały, kakao, cynamon, imbir, proszek do pieczenia, sodę i sól wymieszać.
Osobno utrzeć margarynę z cukrem, na puszystą masę, następnie dodać miód i kolejno po jednym jajku, kiedy składniki się połączą dodać ekstrakt pomarańczowy. Następnie stopniowo dodać suche składniki i delikatnie wymieszać powstałą masę, na samym końcu wsypać skórkę pomarańczową.
Mokrymi rękami formować kulki wielkości orzecha i układać je na blachę, lekko spłaszczając. Piec w temp. 180 stopni, przez około 15-20 minut.
Wystudzone można polukrować lub polać polewą czekoladową.
Ja swoje ozdobiłam polewą czekoladową i wiórkami z białej czekolady.
Pierniczki zaraz po upieczeniu są miękkie, jeżeli wam stwardnieją, do pudełka w,którym je przechowujecie dodajcie skórkę z jabłek.
Smacznego.
Wyglądają niezwykle zachęcająco, a już sama ich nazwa kusi. Mieszanka pomarańczy i migdałów, pycha!:)
OdpowiedzUsuń