Składniki:
- 3 jajka,
- 100 ml oleju,
- 1 szklanka jogurtu naturalnego,
- 150 g cukru,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżki mieszanki piernikowej,
- 1 łyżka cynamonu,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 100 g gorzkiej czekolady
- 250 g mąki pszennej
- opakowanie skórki kandyzowanej.
- łyżka pomarańczowego aromatu do ciast lub zwykłego aromatu pomarańczowego
Opcjonalnie:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 50 g margaryny
- 1 łyżka cukru pudru
- otarta skórka z pomarańczy
Kakao, mąkę, mieszankę, cynamon i sodę wymieszać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Jajka ubić z cukrem na puszysta masę, kiedy masa będzie gotowa dodawać suche składniki ( po 1 łyżce), mieszać na niskich obrotach. Z suchymi składnikami na przemian dodawać olej i jogurt, w 3 partiach. Na samym końcu dodać czekoladę, skórkę pomarańczową i aromat, delikatnie wymieszać całość łyżką.
Piec w temp. 180 stopni, przez około 50 minut, aż do tzw "suchego patyczka".
Ja swój piernik ozdobiłam polewą czekoladową ( rozpuściłam margarynę, dodałam gorzką czekoladę i cukier, całość dokładnie wymieszać, do rozpuszczenia i połączenia się składników) i posypałam startą skórką pomarańczową.
Smacznego,
P.S. właśnie go skosztowałam, jest pysznie czekoladowy i mokry:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz