Te ciasteczka szczególnie przypadną do gustu zwolennikom bezów i kawy, to prosty i szybki przepis. Bezy są lekko wilgotne i chrupiące, idealne do popołudniowej kawy.
Składniki:
- 2 białka
- 125 g cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Białka ubijamy na sztywna pianę, następnie dodajemy partiami cukier puder, na samy końcu mąkę i kawę.
Powstałą masę przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego i wyciskamy małe bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bezy zwiększą trochę swoją objętość, więc należy pamiętać, aby zachować odległość pomiędzy poszczególnymi ciasteczkami.
Blachę z bezami wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika do 140 stopni. Bezy pieczemy około 40 minut w tej temperaturze. Upieczone bezy powinny odchodzić od papieru, jeżeli są jeszcze wilgotne pieczemy jeszcze 10-15 minut w temp. 100 stopni.
p.s. Przepis znalazłam na Gotuje bo lubię.
To coś dla mnie:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam bezy!
OdpowiedzUsuńCudowne zdjęcia :D
OdpowiedzUsuń