Kluski śląskie są popularna potrawą na Dolnym i Górnym Śląsku, tam też istnieją 2 formy tego dania. Pierwsze to kluski przygotowywane tylko z gotowanych ziemniaków i mąki, a drugie to kluski czarne, gdzie do gotowanych ziemniaków i mąki dodaje się jeszcze 1/3 surowych ziemniaków przetartych na masę ziemniaczaną. Dziś u mnie kluski śląskie w pierwszej wersji.
Składniki:
- ugotowane ziemniaki - 1 kg
- mąka ziemniaczana, 1/4 część
- 1 jajko
- sól
Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę lub ugnieść tłuczkiem, ziemniaki włożyć do miski, wyrównać powierzchnię, wyciągnąć 1/4 część ziemniaków i w to miejsce dać tyle mąki ziemniaczanej ile było ziemniaków. Następnie z powrotem włożyć ziemniaki, dodać jajko i pół łyżeczki soli.
Z masy lepić niewielkie kulki, w każdej robić palcem wgłębienie, wrzucać na gotującą, osoloną wodę i gotować do chwili wypłynięcia. Podawać z masłem, polane sosem lub wg własnego uznania.
Jeżeli jest potrzeba należy oprószyć ręce mąką podczas lepienia klusek.
Smacznego.
Takie kuluchy mogę jeść codziennie
OdpowiedzUsuńUwielbiam je :) Przepięknie wyglądają - wykonane ze starannością aż zachęcają do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńdawno nie robiłam..dziękuje za przypomnienie:)))
OdpowiedzUsuń