http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

środa, 23 stycznia 2013

Kluski śląskie

Kluski śląskie są popularna potrawą na Dolnym i Górnym Śląsku, tam też istnieją 2 formy tego dania. Pierwsze to kluski przygotowywane tylko z gotowanych ziemniaków i mąki, a drugie to kluski czarne, gdzie do gotowanych ziemniaków i mąki dodaje się jeszcze 1/3 surowych ziemniaków przetartych na masę ziemniaczaną.  Dziś u mnie kluski śląskie w pierwszej wersji. 


Składniki:
  •  ugotowane ziemniaki - 1 kg
  • mąka ziemniaczana,  1/4 część
  • 1 jajko
  • sól



Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę lub ugnieść tłuczkiem, ziemniaki włożyć do miski, wyrównać powierzchnię,  wyciągnąć 1/4 część ziemniaków i w to miejsce dać tyle mąki ziemniaczanej ile było ziemniaków. Następnie z powrotem włożyć ziemniaki, dodać jajko i pół łyżeczki soli. 
Z masy lepić niewielkie kulki, w każdej robić palcem wgłębienie, wrzucać na gotującą, osoloną wodę i gotować do chwili wypłynięcia. Podawać z masłem, polane sosem lub wg własnego uznania. 
Jeżeli jest potrzeba należy oprószyć ręce mąką podczas lepienia klusek. 

Smacznego.


3 komentarze:

  1. Takie kuluchy mogę jeść codziennie

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam je :) Przepięknie wyglądają - wykonane ze starannością aż zachęcają do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dawno nie robiłam..dziękuje za przypomnienie:)))

    OdpowiedzUsuń