Chociaż risotto robiłam pierwszy raz, nie spodziewałam się takiego efektu. Zrobiłam porcję na 2 dni, a skończyła się już pierwszego. Do risotto potrzebny jest włoski ryż z okrągłymi ziarnami. U nas dostępny jest ryż Arborio, dobry jest też Vialone Nano, Carnaroli i Originario.
Przygotowując risotto należy pamiętać o kilku informacjach: wino, które dodajemy powinno być podgrzane, jeżeli wlejemy zimne, ryż się zahartuje i risotto się nie uda, podobnie jest z bulionem.
Składniki:
- 300 g ryżu do risotto
- 1/2 kieliszka białego wina
- 600 ml bulionu grzybowego
- 1 cebula
- 400 g pieczarek
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 3 łyżki masła
- ząbek czosnku
- natka pietruszki
- sól,pieprz do smaku
- opcjonalnie tarty parmezan
Kurczaka kroimy w drobną kostkę i podsmażany na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu, do smaku dodajemy sól i pieprz. Kiedy mięso będzie już miękkie zdejmujemy z patelni, wrzucamy na nią pokrojone w plastry pieczarki i drobno pokrojony czosnek, dodajemy łyżkę masła i dusimy do miękkości, pieczarki można doprawić pieprzem.
Na osobnej patelni usmażyć na maśle drobno pokrojoną w kostkę cebulę, następnie wsypać ryż i mieszając dodać wino, gotować, aż wyparuje. Dodać następnie pieczarki i stopniowo wlewać bulion, gotować około 20 minut, do miękkości.
Na samym końcu dodać kurczaka, masło i tarty parmezan. Podany na talerzu można posypać posiekaną natka pietruszki.
Smacznego.
Uwielbiam risotto!
OdpowiedzUsuń