Długo się zastanawiałam jak może smakować takie połączenia składników, i oczywiście się miło rozczarowałam. Smaczna sałatka dla smakoszy szpinaku i sosu balsamicznego.
Składniki na 2 porcje:
- 100 g szpinaku
- 1 awokado
- 2 słodkie mandarynki
- 10 plasterków polędwicy łososiowej
- czerwona cebula
- 2 łyżki pestek słonecznika
- Miodowy sos winegret + 2 łyżki octu balsamicznego
Miodowy sos winegret przygotować wg przepisu, dodać 2 łyżki octu balsamicznego i wszystko dokładnie wymieszać, całość wstawić do lodówki na godzinę. Oczyszczone liście szpinaku układamy na talerzu, dodajemy awokado, wcześniej pokrojone w plastry, cząstki mandarynki, poszarpane plastry polędwicy łososiowej, pokrojoną w cienkie plasterki cebulę i pestki słonecznika. Całość polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Sałatka wyśmienicie smakuje ze świeżym pieczywem.
Smacznego.
to ci dopiero egzotyka! :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
szana!