Składniki: ( dla mojej córki była to porcja na 2 obiady)
- 4 nóżki z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- niewielki kawałek selera
- 1 cebula
- 3 łyżki masła
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 2 lista laurowe
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- szczypta bazylii i natki pietruszki
Obieramy warzywa i ścieramy je na tarku o grubych oczkach, wkładany do szerokiego garnka zalewamy wodą, dodajemy łyżkę masła, nóżki z kurczaka i tak dusimy aż do miękkości nóżek. Wody należy dodać tyle, żeby zakryło potrawę. Kiedy nóżki będą miękkie wyciągamy je, a przed samym podaniem podsmażamy na złoty kolor na patelni na maśle.
Nasze warzywa dusimy nadal, między czasie podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulę, kiedy zrobi się złota, dodajemy do warzyw. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy bazylię, liść laurowy, ziele angielskie, i przecier pomidorowy. Całość dusimy jeszcze około 5 min.
W gulaszu warzywnym nie powinno być dużo wody, powinna ona tylko przykrywać warzywa,w ten sposób uzyskamy najlepszy aromat.
Na talerz kładziemy warzywa, a na to kurczaka, całość posypujemy natka pietruszki.
Danie to można podawać z ziemniakami, lub dowolną kaszą.
Smacznego.
Sabino! Pyszności u Ciebie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
dziękuję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuń