http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

sobota, 5 stycznia 2013

Kurczak w warzywach

Pyszna aromatyczna potrawa, którą przygotowałam dla mojej córki. Dużo kurczaka i warzywa, idealne dla dzieci, kiedy rosną i potrzebują dużo energii.




Składniki: ( dla mojej córki była to porcja na 2 obiady)

  • 4 nóżki z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • niewielki kawałek selera
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • kilka ziarenek  ziela angielskiego
  • 2 lista laurowe
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • szczypta bazylii i natki pietruszki



Obieramy warzywa i ścieramy je na tarku o grubych oczkach, wkładany do szerokiego garnka zalewamy wodą, dodajemy łyżkę masła,  nóżki z kurczaka i tak dusimy aż do miękkości nóżek. Wody należy dodać tyle, żeby zakryło  potrawę. Kiedy nóżki będą miękkie wyciągamy je, a przed samym podaniem podsmażamy na złoty kolor na patelni na maśle. 

Nasze warzywa dusimy nadal, między czasie podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulę, kiedy zrobi się złota, dodajemy do warzyw. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy bazylię, liść laurowy, ziele angielskie, i przecier pomidorowy. Całość dusimy jeszcze około 5 min.

W gulaszu warzywnym  nie powinno być dużo wody, powinna ona tylko przykrywać warzywa,w ten sposób uzyskamy najlepszy aromat.

Na talerz kładziemy warzywa, a na to kurczaka, całość posypujemy natka pietruszki.

Danie to można podawać z ziemniakami, lub dowolną kaszą. 

Smacznego.

2 komentarze: