http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

środa, 2 stycznia 2013

Pasztet drobiowy





Składniki:


  • 1.5 kg kurczak, ( opcjonalnie 0.5 kg wątróbki drobiowej)\
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki masła,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 czerstwa buła,
  • 1 jajko,
  • 0.25 - 0.5 l wywaru z kurczaka,
  • sól, pieprz do smaku,
  • łyżeczka tymianku i rozmarynu.








Ugotować kurczaka i wątróbkę. Kurczaka obrać i zmielić przez maszynkę, podobnie zrobić z wątróbką, jeżeli ktoś z was nie lubi podrobów, to należy wtedy dodać więcej kurczaka.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle, następnie zmielić przez maszynkę, dodać ząbki czosnku bardzo drobno pokrojone. Bułkę namoczyć w wodzie i też zmielić. Doprawić do smaku solą i pieprzem, skosztować pasztet,  dodać tymianek i rozmaryn,  jajko oraz wywar.
Należy pamiętać, żeby pasztet nie był za bardzo suchy, bo wtedy nie będzie się dobrze rozsmarowywał na chlebie i nie za mokry, dlatego  wywar należy dodawać pomału i sprawdzać jakość pasztetu.  
Piec około 60-80 minut w temp. 180 stopni, w foremce do wypiekania pasztetów, z takiej porcji wychodzi około 2 foremki.  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz