Składniki:
- 1.5 kg kurczak, ( opcjonalnie 0.5 kg wątróbki drobiowej)\
- 2 cebule,
- 2 łyżki masła,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 czerstwa buła,
- 1 jajko,
- 0.25 - 0.5 l wywaru z kurczaka,
- sól, pieprz do smaku,
- łyżeczka tymianku i rozmarynu.
Ugotować kurczaka i wątróbkę. Kurczaka obrać i zmielić przez maszynkę, podobnie zrobić z wątróbką, jeżeli ktoś z was nie lubi podrobów, to należy wtedy dodać więcej kurczaka.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle, następnie zmielić przez maszynkę, dodać ząbki czosnku bardzo drobno pokrojone. Bułkę namoczyć w wodzie i też zmielić. Doprawić do smaku solą i pieprzem, skosztować pasztet, dodać tymianek i rozmaryn, jajko oraz wywar.
Należy pamiętać, żeby pasztet nie był za bardzo suchy, bo wtedy nie będzie się dobrze rozsmarowywał na chlebie i nie za mokry, dlatego wywar należy dodawać pomału i sprawdzać jakość pasztetu.
Piec około 60-80 minut w temp. 180 stopni, w foremce do wypiekania pasztetów, z takiej porcji wychodzi około 2 foremki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz