Składniki:
- 25 dkg mąki
- 15 dkg masła
- 3 żółtka
- 8 dkg cukru pudru
- pół łyżeczki proszku
- 2 łyżki kakao
Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać cukier, masło i żółtka. Wszystko razem dobrze wymieszać i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao. Ciasto rozwałkowywać na grubość 3-4 mm, wykrawać gwiazdki lub inne formy. Piec w temp. 180 stopni , przez około 8-10 minut, podczas pieczenia trzeba sprawdzać ciasteczka, bo lubią szybko łapać temperaturę i się spalić. W razie potrzeby należy skręcić temp. do 150 stopni.
Po wystudzeniu ciasteczka przekładać dowolną marmoladą ( łączymy jasne gwiazdki z ciemnymi), lub inną masą, pyszne są z masą krówkową.
Przed podaniem posypać cukrem puder.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz