http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

piątek, 18 stycznia 2013

Ruskie pierogi


Kto nie lubi ruskich pierogów?
chyba nie ma takie osoby, na pewno nie muszę ich zachwalać.

Składniki:

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 25  dkg białego twarogu
  • 2 cebule
  • sól, pieprz do smaku
  • masło

Gotujemy ziemniaki, gdy będą miękkie odcedzamy wodę, ubijamy, solimy i odstawiamy do wystygnięcia. Cebulę kroimy w kostkę a potem podsmażamy na maśle na złoty kolor, dodajemy do zimnych ziemniaków, razem z białym serem. Wszystko trzeba dobrze wymieszać najlepiej ręką, a potem dodać sól i pieprz do smaku.

Składniki na ciasto:


  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • szklanka dość ciepłej wody.

Usypujemy kopczyk z mąki, dodajemy sól i jajko, i wlewamy pomału wodę, jednocześnie mieszając wszystkie składniki i wiążąc ciasto. Tą czynność powtarzać, aż ciasto osiągnie swoją konsystencję, będzie gładkie i elastyczne.  

Rozwałkować ciasto, wycinać szklanką koła, napełniać farszem i lepić pierogi.
Pierogi rzucamy na gotującą i osolona wodę (ja daję pół łyżeczki na 2 litry), gotujemy około 2 minut, od momentu aż wypłyną na wierch.  Wyciągamy do naczynia z zimna wodę, hartujemy, a następnie odcedzamy na sitku. Podawać z masłem.






Smacznego.

1 komentarz: