Kto nie lubi ruskich pierogów?
chyba nie ma takie osoby, na pewno nie muszę ich zachwalać.
Składniki:
- 1/2 kg ziemniaków
- 25 dkg białego twarogu
- 2 cebule
- sól, pieprz do smaku
- masło
Gotujemy ziemniaki, gdy będą miękkie odcedzamy wodę, ubijamy, solimy i odstawiamy do wystygnięcia. Cebulę kroimy w kostkę a potem podsmażamy na maśle na złoty kolor, dodajemy do zimnych ziemniaków, razem z białym serem. Wszystko trzeba dobrze wymieszać najlepiej ręką, a potem dodać sól i pieprz do smaku.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 jajko
- szklanka dość ciepłej wody.
Usypujemy kopczyk z mąki, dodajemy sól i jajko, i wlewamy pomału wodę, jednocześnie mieszając wszystkie składniki i wiążąc ciasto. Tą czynność powtarzać, aż ciasto osiągnie swoją konsystencję, będzie gładkie i elastyczne.
Rozwałkować ciasto, wycinać szklanką koła, napełniać farszem i lepić pierogi.
Pierogi rzucamy na gotującą i osolona wodę (ja daję pół łyżeczki na 2 litry), gotujemy około 2 minut, od momentu aż wypłyną na wierch. Wyciągamy do naczynia z zimna wodę, hartujemy, a następnie odcedzamy na sitku. Podawać z masłem.
Smacznego.
Moje ulubione! Mniam! Zjadłoby się :D
OdpowiedzUsuń