Składniki:
- 300 g serka homogenizowanego waniliowego
- 3 jajka
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1.5 szklanki maki pszennej
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia
Roztrzepujemy jajka, dodajemy serek, a następnie mąkę z proszkiem i solą. Wszystko dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy tłuszcz, sprawdzamy czy osiągnie odpowiednia temperaturę, najlepiej wrzucając kawałek ciasta, który powinien wypłynąć na powierzchnie i się zarumienić. Jeżeli tłuszcz jest gorący nakładamy łyżką porcje i smażymy na złoty kolor, jeżeli za każdym razem po nałożeniu pączka, zamoczymy łyżkę w gorący oleju, to ciasto nie będzie kleiło się do łyżki.
Pączki nie są za słodkie, ja je jedynie posypałam cukrem pudrem,dla tych którzy lubię słodkie pączki, po usmażeniu można je obtoczyć w brązowym lub białym cukrze.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz