http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

sobota, 23 lutego 2013

Ogórkowa z ziemniakami

Ogórkowa, mniam pycha, szczególnie ta z ziemniakami, chociaż niektórzy robią też z ryżem. Cały smak tej zupy to pyszne kiszone ogórki, jeżeli takie nie będą, zupa nie będzie pyszna.

Składniki:

  • 3 litry wywaru warzywnego
  • 0.5 kg ziemniaków
  • 2 małe marchewki
  • 5 ogórków koszonych
  • pieprz, sól do smaku
  • opcjonalnie pół szklanki wody z kiszonych ogórków
  • natka pietruszki
  • liść selera
  • pół szklanki śmietany 12% 


Ziemniaki kroimy na drobna kostkę, wrzucamy do wywaru i gotujemy. Kiedy ziemniaki będą robiły się miękkie, dodajemy marchewką, startą na gruby  tarku. Doprowadzamy ponownie do zagotowania, między czasie ścieramy ogórki na grubym tarku i dodajemy do zupy, razem z liściem selera. Całość gotujemy około 5 minut, po czym  sprawdzamy miękkość warzyw oraz smak zupy, jeżeli nie jest wystarczająco kwaśna można dodać wodę z ogórków. Wtedy też solimy zupę, nie należy tego robić wcześniej  ponieważ ogórki są słone same w sobie i w ten sposób możemy zupę przesolić. Doprawiamy do smaku pieprzem , dodajemy natkę pietruszki, wyłączamy.  Do osobnego kubka wlewamy śmietanę, a do niej pół szklanki gorącej zupy, całość dobrze mieszamy, a następnie wlewanym do zupy,  już wcześniej wyłączonej. 

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz