Składniki:
- 3 litry wywaru warzywnego
- 0.5 kg ziemniaków
- 2 małe marchewki
- 5 ogórków koszonych
- pieprz, sól do smaku
- opcjonalnie pół szklanki wody z kiszonych ogórków
- natka pietruszki
- liść selera
- pół szklanki śmietany 12%
Ziemniaki kroimy na drobna kostkę, wrzucamy do wywaru i gotujemy. Kiedy ziemniaki będą robiły się miękkie, dodajemy marchewką, startą na gruby tarku. Doprowadzamy ponownie do zagotowania, między czasie ścieramy ogórki na grubym tarku i dodajemy do zupy, razem z liściem selera. Całość gotujemy około 5 minut, po czym sprawdzamy miękkość warzyw oraz smak zupy, jeżeli nie jest wystarczająco kwaśna można dodać wodę z ogórków. Wtedy też solimy zupę, nie należy tego robić wcześniej ponieważ ogórki są słone same w sobie i w ten sposób możemy zupę przesolić. Doprawiamy do smaku pieprzem , dodajemy natkę pietruszki, wyłączamy. Do osobnego kubka wlewamy śmietanę, a do niej pół szklanki gorącej zupy, całość dobrze mieszamy, a następnie wlewanym do zupy, już wcześniej wyłączonej.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz