http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

niedziela, 3 lutego 2013

Risotto z pieczarkami i kurczakim


Chociaż risotto robiłam pierwszy raz, nie spodziewałam się takiego efektu. Zrobiłam porcję na 2 dni, a skończyła się już pierwszego.  Do risotto potrzebny jest włoski ryż z okrągłymi ziarnami. U nas dostępny jest ryż Arborio, dobry jest też Vialone Nano, Carnaroli i Originario. 
Przygotowując risotto należy pamiętać o kilku informacjach: wino, które dodajemy powinno być podgrzane, jeżeli wlejemy zimne, ryż się zahartuje i risotto się nie uda, podobnie jest z bulionem.  





Składniki:
  • 300 g ryżu do risotto
  • 1/2 kieliszka białego wina
  • 600 ml bulionu grzybowego
  • 1 cebula
  • 400 g pieczarek
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 3 łyżki masła
  • ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • sól,pieprz do smaku
  • opcjonalnie tarty parmezan

Kurczaka kroimy w drobną kostkę i podsmażany na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu, do smaku dodajemy sól i pieprz.  Kiedy mięso będzie już miękkie zdejmujemy z patelni, wrzucamy na nią pokrojone w plastry pieczarki i drobno pokrojony czosnek, dodajemy łyżkę masła i  dusimy do miękkości, pieczarki można doprawić pieprzem.
Na osobnej patelni usmażyć na maśle  drobno pokrojoną w kostkę cebulę, następnie wsypać ryż i mieszając dodać wino,  gotować, aż wyparuje. Dodać następnie pieczarki i stopniowo wlewać bulion, gotować około 20  minut, do miękkości. 
Na samym końcu dodać kurczaka, masło i tarty parmezan. Podany na talerzu można posypać posiekaną natka pietruszki.   


Smacznego. 









1 komentarz: