http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

piątek, 29 marca 2013

Babka cytrynowa

Obiecuję, że to już moja ostatnia propozycja na babkę w tym roku, trochę późno, ale spóźnialscy jeszcze zdążą ją zrobić. To moja ulubiona babka piaskowa, o cytrynowym aromacie, piekę ją niezmiennie od 9 lat, a do tego bardzo prosta w wykonaniu.

Składniki:
  • 250 g masła
  • 250 g cukru pudru
  • 250 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • sok z 1 cytryny
  • otarta skórka z 1 cytryny


Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ucieramy mikserem masło na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy na zmianę cukier i żółtka. Po dokładnym wymieszaniu składników wlewamy cukier waniliowy i skórkę z cytryny.
Mąkę mieszamy z proszkiem i partiami dodajemy do masy, cały czas miksując, na koniec dodajemy sok z cytryny. 
Biała ubijamy na sztywno i łączymy za pomocą  łyżki z powstałą masą. Całość przekładamy do wysmarowanej tłuszczem  formy z kominem ( często to ciasto piekę też w keksówce) i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. 

Całość ozdobiłam lukrem cytrynowym  i jajeczkami.

Lukier: 5 łyżek cukru pudru mieszamy mikserem na gładką masę  z 2 -3 łyżkami soku z cytryny w zależności od gęstości. Najlepiej dać 2 łyżki i w razie potrzeby wlać kolejną

Smacznego.

1 komentarz:

  1. Cytrynową lubię najbardziej, ale dzisiaj zrobiłam pomarańczową :)

    OdpowiedzUsuń