Ten sernik zobaczyłam na blogu Asi już dawno temu, nosiłam się z zamiarem zrobienie go już długo, w końcu nadarzyła się odpowiednia okazja. Jest troszkę przez mnie zmodyfikowany. Efekt, tak jak się spodziewałam, jest pyszny.
Składniki na spód:
- 200 g kakaowych ciasteczek
- 50 g masła
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka kakao
Masa serowa:
- 1 kg sera, ja użyłam serka śmietankowego do serników
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- puszka mleka skondensowanego, słodzonego, 530 g
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- cukier waniliowy
- 100 g białej czekolady
- 3 białka
Góra:
- szklanka śmietany 18%
Lukier:
- szklanka cukru pudru
- 3 łyżki soku z pomarańczy
Ciasteczka rokruszyć najlepiej w blenderze, masło i czekoladę gorzką roztopić i dodać do ciasteczek. Wsypujemy kakao, wszystko razem mieszamy i wykładamy przygotowanym ciastem tortownicę (wyłożona papierem do pieczenia o średnicy 27 cm), następnie wkładamy do lodówki na czas przygotowania sera.
Ser przekładamy na miski i miksujemy dodając następujące składniki: mąkę, mleko skondensowane, białka, skórkę z pomarańczy i sok, cukier waniliowy, a na samym końcu rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladę. Wszystkie składniki dokładnie łączymy za pomocą miksera.
Masę serową wylewamy na ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na 30 minut, po tym czasie wyciągamy sernik i rozsmarowujemy na nim śmietanę. Ponownie wkładamy ciasto do piekarnika na 15 minut.
Po wystudzeniu sernik najlepiej przechowywać w lodówce. Przed podaniem polać lukrem. Cukier puder i sok pomarańczowy utrzeć na gładką i błyszczącą masę i polać nią sernik.
Smacznego.
dziekuję
OdpowiedzUsuń