http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

poniedziałek, 11 marca 2013

Makaron z cukinią i pieczarkami

Poniedziałkowy obiad to czas sprzątania lodówki, dziś z tego misz maszu wyszedł wegetariański makaron.

Składniki: na 2 porcje:

  • 200 g makaronu
  • 2 pomidory
  • 4 duże pieczarki
  • mała cukinia
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • sól, pieprz do smaku
  • 30 g masła
  • tarty parmezan
  • łyżka pokrojonej natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku



Pieczarki kroimy w grubą kostkę, i podsmażamy na maśle, przez 2 - 3 minuty, potem dodajemy cienko pokrojona  w plastry cukinię, sól , pieprz do smaku i dusimy tak do miękkości. Kolejno dodajemy grubo pokrojone pomidory bez skórki  i podduszamy przez  minut, na koniec dodajemy natkę pietruszki, i śmietanę, mieszamy do połączenia wszystkich składników i wyłączamy.
Całość doprawiamy jeszcze raz do smaku solą i pieprzem.
Makaron gotujemy al dente, z odrobiną soli, następnie odcedzamy, mieszamy z  sosem i posypujemy parmezanem. 

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz