http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

czwartek, 28 marca 2013

Babka czekoladowa z posypką pistacjową

Mam nadzieje, że już nie macie dość babek, tym razem propozycja dla łakomczuchów czekolady.

Składniki:

  • 150 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • 1/3 szklanka oleju 
Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • garść posiekanych pistacji



Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło ucieramy na puszysty puch, dodajemy partiami po łyżce cukru na zmianę z jajkami. Następnie wlewamy wcześniej rozpuszczoną czekoladę w kąpieli wodnej i lekko schłodzoną.  Kolejno dodajemy mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem, na samym końcu wlewamy olej.
Masę przelewamy do formy z kominem, wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą. Pieczemy w temp. 180 stopni, przez około 40-50 minut, do tzw. suchego patyczka. 
Schłodzoną babkę polewamy czekoladą uprzednio rozpuszczoną  w kąpieli wodnej, po paru minutach posypujemy całość pistacjami. 

Smacznego.     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz