Składniki:
- 150 g masła lub margaryny
- 1 szklanka cukru pudru
- cukier waniliowy
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 4 łyżki ciemnego kakao
- 1/3 szklanka oleju
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- garść posiekanych pistacji
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło ucieramy na puszysty puch, dodajemy partiami po łyżce cukru na zmianę z jajkami. Następnie wlewamy wcześniej rozpuszczoną czekoladę w kąpieli wodnej i lekko schłodzoną. Kolejno dodajemy mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem, na samym końcu wlewamy olej.
Masę przelewamy do formy z kominem, wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą. Pieczemy w temp. 180 stopni, przez około 40-50 minut, do tzw. suchego patyczka.
Schłodzoną babkę polewamy czekoladą uprzednio rozpuszczoną w kąpieli wodnej, po paru minutach posypujemy całość pistacjami.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz