http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

czwartek, 28 marca 2013

Wielkanocny chrzan

Ten Wielkanocny chrzan zawsze robiła na Święta moja mama, teraz tradycja przeszłam na mnie i siostrę. Jest kremowy, puszysty i przede wszystkim pyszny.

Składniki:

  • chrzan tarty w słoiczku około 320 g ( 2 małe słoiczki)
  • 5 jajek
  • 500 ml śmietany 18%
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1.5 łyżeczki soli 



Wszystkie składniki wkładamy do jednego naczynia, i łączymy za pomocą miksera. Potem na małym ogniu cały czas mieszając, aby się nie przypalił doprowadzamy do zagotowania. Gorący chrzan przekładany do słoiczków i zamykamy, może stać w lodówce do tygodnia. Z tej porcji wychodzi 4 -5 małe słoiczki, takie po tartym chrzanie. 

Smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz