http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

sobota, 16 marca 2013

Ziemniaki w mundurkach

Wczoraj na blogu pojawił się przepis na jogurtowy sos tzatziki, a dzisiaj  ziemniaki w mundurkach, do których ten sos idealnie pasuje. Oczywiście najlepsze ziemniaki w mundurkach to młode ziemniaki, które pojawią się niebawem na zieleniakach, ale jeżeli traficie na dobrą odmianę to również w zimie można zjeść całkiem dobre ziemniaki. W zimie przyrządzam je w piekarniku.

Składniki:

  • 0.5 kg ziemniaków
  • sól
  • koperek
  • 3 łyżki oleju lnianego lub oliwy



Ziemniaki myjemy pod bieżącą wodą, aby usunąć brud. Kroimy na mniejsze kawałki, solimy w układamy w żaroodpornym naczyniu, polewamy olejem i wstawiamy do piekarnika. Ziemniaki pieczemy w temp. 160-180 stopni, przez około 50 minut, po tym czasie sprawdzamy ziemniaki, jeżeli są jeszcze twarde wstawiamy na chwilę jeszcze raz do piekarnika, jeżeli  jest potrzeba polewamy ponownie olejem, na samym końcu posypujemy koperkiem.
Ja używam oleju ze względu na smak, oczywiście może to być oliwa z oliwek.



Smacznego. 

2 komentarze:

  1. Ja często robię w mundurkach tzw. baby potato, można je dostać tutaj cały rok i smakują wyśmienicie! Wczoraj były właśnie na obiad ;) I chyba powtórzę je znowu, bo smaka mi narobiłaś ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. olej lniany może być spożywany tylko na zimno

    OdpowiedzUsuń