http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

niedziela, 11 grudnia 2016

Seromak z białym makiem

Ten przepis otwiera serię przepisów świątecznych w tym roku. To ciasto często robiła moja mama, jednak w wersji z niebieskim makiem, ja odeszłam od tradycji i postanowiła wykorzystać biały mak, który zaległam mi na półce od zeszłego roku. 


Kruche ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 125 g masła
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy żółtko, masło i dokładnie wyrabiamy ciasto. Wkładamy do lodówki na około godzinkę. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na blachę i pieczemy w temp. 180 stopni przez około 15 minut. Chłodzimy. 


Mak:
  • 500 g białego maku
  • 5 jajek: białka i  żółtka osobno
  • 100 g orzechów
  • 100 g skórki pomarańczowej
  • szklanka cukru
  • olejek migdałowy
Mak zalewamy wodą, gotujemy około 10 minut, następnie odcedzamy na sitku i mielimy dwukrotnie. Żółtka ubijamy z cukrem na gęsty kogel mogel. Stopniowo dodajemy mak i mieszamy na niskich obrotach. Dodajemy siekane orzechy, skórkę pomarańczową oraz olejek i mieszamy. Białka ubijamy na sztywno, a następnie delikatnie mieszamy razem z masą makową. Wylewamy na ostudzone kruche ciasto.  




Ser:
  • 1,1 kg sera półtłustego
  • 5 jajek
  • 150 g masła
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • oleje pomarańczowy
Ser mielimy dwukrotnie. Masło ucieramy na gładki puch, dodajemy jajka na zmianę  cukrem pudrem. Następnie stopniowo dodajemy ser, wszystko dokładnie miksujemy na końcu dodając mąkę ziemniaczaną i oleje pomarańczowy. Masę serową wykładamy na mak. 
Ciasto pieczemy w temp. 180 stopni przez około 50 minut. Studzimy przy otwartym piekarniku. 

Polewa:
  • 50 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gotowa polewą dekorujemy ciasto. 





Smacznego. 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza