Ten przepis otwiera serię przepisów świątecznych w tym roku. To ciasto często robiła moja mama, jednak w wersji z niebieskim makiem, ja odeszłam od tradycji i postanowiła wykorzystać biały mak, który zaległam mi na półce od zeszłego roku.
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki cukru pudru
- 1 żółtko
- 125 g masła
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy żółtko, masło i dokładnie wyrabiamy ciasto. Wkładamy do lodówki na około godzinkę. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na blachę i pieczemy w temp. 180 stopni przez około 15 minut. Chłodzimy.
Mak:
- 500 g białego maku
- 5 jajek: białka i żółtka osobno
- 100 g orzechów
- 100 g skórki pomarańczowej
- szklanka cukru
- olejek migdałowy
Mak zalewamy wodą, gotujemy około 10 minut, następnie odcedzamy na sitku i mielimy dwukrotnie. Żółtka ubijamy z cukrem na gęsty kogel mogel. Stopniowo dodajemy mak i mieszamy na niskich obrotach. Dodajemy siekane orzechy, skórkę pomarańczową oraz olejek i mieszamy. Białka ubijamy na sztywno, a następnie delikatnie mieszamy razem z masą makową. Wylewamy na ostudzone kruche ciasto.
- 1,1 kg sera półtłustego
- 5 jajek
- 150 g masła
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- oleje pomarańczowy
Ser mielimy dwukrotnie. Masło ucieramy na gładki puch, dodajemy jajka na zmianę cukrem pudrem. Następnie stopniowo dodajemy ser, wszystko dokładnie miksujemy na końcu dodając mąkę ziemniaczaną i oleje pomarańczowy. Masę serową wykładamy na mak.
Ciasto pieczemy w temp. 180 stopni przez około 50 minut. Studzimy przy otwartym piekarniku.
Polewa:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz