Składniki na ciasto:
- 30 dkg masła
- 30 dkg mąki
- 2 żółtka
- 4 łyżki śmietany 18%
Mąkę połączyć na stolnicy z masłem, żółtkami i śmietaną. Rozwałkować 3 razy w kopertę, i upiec 2 placki.
Ja wykorzystałam foremkę o wymiarach 22*40 cm. Przed pieczeniem ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach. Pieczemy w temp 170 stopni, przez około 15-20 minut na złoty kolor.
Składniki na krem:
- 3 szklanki mleka
- 3 żółtka
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki zwykłej
Dwie szklanki cukru zagotowujemy z cukrem zwykłym i waniliowym. W osobnym naczyniu ucieramy żółtka z pozostałym mlekiem i mąką zwykłą i ziemniaczaną. Powstałą masę wlewamy na gotujące się mleko i szybko mieszamy do połączania składników. Czekamy aż masa "pyrknie" wyłączamy i wylewamy na ciasto. Przykrywamy drugim plackiem, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Jeżeli chcecie, aby kremówka była wyższa, albo zwiększcie proporcje masy, lub upieczcie ciasta w mniejszej foremce.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz