Kasza jaglana, nie zawiera glutenu, jest dobrym składnikiem energetycznym, zawiera w sobie krzemionkę, która leczniczo wpływa na stawy, wygląd skóry, włosów i paznokci. Jest bardzo zdrowa, szczególnie dla małych dzieci, oraz dla osób na diecie lekkostrawnej lub bezglutenowej.
Składniki na 2 porcje:
- 1 filet z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 cebula
- łyżka masła
- 4 kopiate łyżki kaszy jaglanej
- łyżka świeżego tymianku
- sól, pieprz do smaku.
- 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki śmietany 12%
- szczypta suchego lubczyku
Fileta kroimy w drobna kostkę zalewany sosem sojowym i octem i wstawiamy do lodówki na godzinkę do przegryzienia się składników.
Najlepiej gdy wszystkie opisane 3 czynności poniżej robimy na raz.
Cebule kroimy w drobna kostkę podsmażamy na maśle, dodajemy pokrojone w cienkie plastry marchewkę, zalewamy wodą, tak aby przykryć warzywa , doprawiamy do smaku sola i pieprzem i tak dusimy aż marchewka nie zmięknie. Pod koniec duszenia dodajemy lubczyk, oraz śmietanę. Wszystko doprowadzamy do wrzenia, a następnie wyłączamy.
Zagotowujemy 200 ml wody, kiedy zacznie się gotować wsypujemy kaszę jaglaną, zmniejszamy ogień i tak ją gotujemy dopóki nie zwiększy swojej objętości. Kiedy kasza wchłonie już całą wodę, wyłączamy ją. Dodajemy do niej duszone warzywa i razem dokładnie mieszamy.
Fileta podsmażamy na patelni na łyżce oliwy, doprawiamy do smaku sola i tak smażymy do miękkości.
Na talerz przekładamy kaszę z warzywami, na górę dajemy kurczaka i całość posypujemy świeżym tymiankiem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz