http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

środa, 10 kwietnia 2013

Kurczak z marchewką, kaszą jaglaną i świeżym tymiankiem.

Kasza jaglana, nie zawiera glutenu, jest dobrym składnikiem energetycznym, zawiera w sobie krzemionkę, która leczniczo wpływa na stawy, wygląd skóry, włosów i paznokci. Jest bardzo zdrowa, szczególnie dla małych dzieci, oraz dla osób na diecie lekkostrawnej lub bezglutenowej. 

Składniki na 2 porcje:
  • 1 filet z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • łyżka masła
  • 4 kopiate łyżki kaszy jaglanej 
  • łyżka świeżego tymianku
  • sól, pieprz do smaku. 
  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • szczypta suchego lubczyku



Fileta kroimy w drobna kostkę zalewany sosem sojowym i octem i wstawiamy do lodówki na godzinkę do przegryzienia się składników.
Najlepiej gdy wszystkie opisane 3 czynności  poniżej robimy na raz. 

Cebule kroimy w drobna kostkę podsmażamy na maśle, dodajemy pokrojone w cienkie plastry marchewkę,  zalewamy wodą, tak aby przykryć warzywa , doprawiamy do smaku sola i pieprzem i tak dusimy aż marchewka nie zmięknie. Pod koniec duszenia dodajemy lubczyk, oraz śmietanę. Wszystko doprowadzamy do wrzenia, a następnie wyłączamy. 

Zagotowujemy 200 ml wody, kiedy zacznie się gotować wsypujemy kaszę jaglaną, zmniejszamy ogień i tak ją gotujemy dopóki nie zwiększy swojej objętości. Kiedy kasza wchłonie już całą  wodę, wyłączamy ją. Dodajemy do niej duszone warzywa i razem dokładnie mieszamy.

Fileta podsmażamy na patelni na łyżce oliwy, doprawiamy do smaku sola i tak smażymy do miękkości. 
Na talerz przekładamy kaszę z warzywami, na górę dajemy  kurczaka i całość posypujemy świeżym tymiankiem. 

Smacznego. 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz