Składniki na 2 porcje:
- 3 jajka
- śmietana 30% - 3 łyżki
- sól, pieprz biały do smaku
- 2 garście świeżego szpinaku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- 8 pomidorków koktajlowych
Masło roztapiamy na patelni dodajemy szpinak, gałkę muszkatołową, przeciśnięty ząbek czosnku i sól do smaku i dusimy do miękkości -około 5-7 minut.
Jajka ubijamy w miseczce z śmietaną, dodajemy sól, ja dałam 2 szczypty i pieprz biały - 1 szczyptę. Na lekko natłuszczoną patelnię ( możemy użyć odrobinę oleju, lub bez oleju na teflonie) wylewamy masę jajeczną, na wierch układamy szpinak. Smażymy dopóki jajka się zetną, przewracamy na druga stronę i chwilę jeszcze podsmażamy.
Międzyczasie na patelni w której przygotowywaliśmy szpinak, układamy przecięte na pół pomidorki koktajlowe i smażymy około minuty.
Omlet przekładamy na talerz, na wierzch układamy pomidorki, całość można doprawić jeszcze do smaku.
Smacznego.
Wygląda na prawde bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńaż slinka cieknie
OdpowiedzUsuń