Składniki:
- 250 g masła
- szklanka cukru pudru
- 4 jajka
- 3 łyżki mleka
- 300 g mąki pszennej
- cukier waniliowy
- budyń waniliowy 40 g
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 lasek rabarbaru
- 3 łyżki brązowego cukru
Masło wyciągnąć przynajmniej godzinę wcześniej z lodówki. Następnie ucieramy go mikserem, na puch. Kiedy masło będzie już dokładnie utarte dodajemy stopniowo cukier puder i cukier waniliowy,a na koniec wlewamy mleko.
Kiedy wszystkie składniki się połączą dodajemy mąkę wymieszaną wcześnie z budyniem i proszkiem do pieczenia. Ciasto jest dość gęste, ale takie ma być.
Rabarbar obieramy i kroimy na kostkę.
Przygotowane ciasto wykładamy na blachę (24*29 cm), na wierzch układamy rabarbar, który posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto pieczemy przez godzinę w temp. 160 stopni. Jego zaletą jest to, że owoce nie opadają na dól,tylko utrzymują się na wierzchu. Podczas pieczenia może się wydawać, że ciasto na górze jest nie dopieczone, ale jest to tylko rabarbar, który pod wpływem gorąca i cukru, lekko się rozpieka.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz