Ten dział chciałabym poświęcić ziołom, które zajmują szczególne miejsce w mojej kuchni. Początkowo stosowałam tylko suszone, teraz mogę pochwalić się tymi, które mam na swoim balkonie, i często stosuję w kuchni. Dzisiaj czas na kolendrę.
Pochodzi z obszaru Morza Śródziemnego, jest roślina jednoroczną, w niektórych krajach zwana także "pietruszką chińską". Wyglądem przypomina natkę pietruszki, ale jej zapach i smak bardzo się różni od tej pierwszej. Kolendra zawiera w sobie: wapń, sód, potas, witaminy: C, B1, B2, PP, oraz liczne olejki eteryczne. Jest bardzo popularna szczególnie w kuchni azjatyckiej i indyjskiej. Stosuje się jej wszystkie części: od suszonych owoców po świeże liście. Kolendra jest doskonałym dodatkiem do mięs: dziczyzny, baraniny, wieprzowiny, cielęciny i drobiu. Wzbogaca też smak pierników, ciasta marchewkowego czy szarlotki. Świeże liście mają szeroki zastosowanie głównie z rybami i owocami morza. Jest bardzo delikatną rośliną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz