http://kuchniasabiny.blogspot.com/2014/05/razowy-kwas-chlebowy-testowanie.html

niedziela, 19 maja 2013

Orzeźwiający kompot z rabarbaru

Składniki:

  • 2 litry wody
  • 6 lasek rabarbaru
  • 7 łyżek cukru
  • dwie szczypty gałki muszkatołowej
  •  listki mięty pieprzowej



Rabarbar kroimy na drobne kawałki, posypujemy cukrem i stawiamy na małym ogniu. Mieszamy cały czas dopóki cukier się nie rozpuści pod wpływem soku z rabarbaru. Następnie wlewany 2 litry wody, dodajemy gałkę muszkatołową i doprowadzamy do zagotowania. Nie należy kompotu długo gotować, wystarczy, tylko, aż się zagotuje. Na końcu dodajemy kilka listków mięty, i schładzamy.
Miętę można dodać też do dzbanka. Kompot dzięki  mięcie jest bardzo orzeźwiający, a jednocześnie czuć smak rabarbaru. Mój kompot jest zielony, ze względu na młode gałązki, starszy rabarbar jest różowy,  i kompot też powinien być w tym kolorze. 

Smacznego.

1 komentarz: