- 2 litry wody
- 6 lasek rabarbaru
- 7 łyżek cukru
- dwie szczypty gałki muszkatołowej
- listki mięty pieprzowej
Rabarbar kroimy na drobne kawałki, posypujemy cukrem i stawiamy na małym ogniu. Mieszamy cały czas dopóki cukier się nie rozpuści pod wpływem soku z rabarbaru. Następnie wlewany 2 litry wody, dodajemy gałkę muszkatołową i doprowadzamy do zagotowania. Nie należy kompotu długo gotować, wystarczy, tylko, aż się zagotuje. Na końcu dodajemy kilka listków mięty, i schładzamy.
Miętę można dodać też do dzbanka. Kompot dzięki mięcie jest bardzo orzeźwiający, a jednocześnie czuć smak rabarbaru. Mój kompot jest zielony, ze względu na młode gałązki, starszy rabarbar jest różowy, i kompot też powinien być w tym kolorze.
Smacznego.
super kompocik:)
OdpowiedzUsuń